Spelen met natuurlijke en
open-eind materialen

Ervaren met de zintuigen

Sensorisch spel heeft invloed op de hersenontwikkeling van jonge kinderen. Baby’s maar ook dreumesen en peuters gebruiken hun tastzin om de wereld om zich heen te verkennen. Ze leren door aan te raken, te voelen, te proeven en te ervaren. Tijdens het spel worden nieuwe hersenverbindingen aangelegd, de hersenen ‘groeien’ door de vele verschillende zintuigelijke ervaringen.

Sensorisch spel helpt ook om tot rust te komen, het kalmeert. Ervaren met de zintuigen, kinderen ‘aarden’ erdoor en komen tot zichzelf. Voor iedereen, zowel jong als oud, is dit heel waardevol in een wereld vol prikkels.

Sensorisch spel

Wat zijn open-eind materialen?

Open-eind materialen zijn materialen die de fantasie prikkelen, materialen zonder vaste betekenis. Hiermee kunnen kinderen hun eigen spel verzinnen. Hun creativiteit wordt geprikkeld wat weer gunstig is voor hun ontwikkeling. Ze zijn 'de baas' over hun eigen spel.

Er is ook open-eind speelgoed hiermee kan het kind alle kanten op. De functie ligt niet van te voren vast, waardoor het kind er steeds op een andere manier mee kan spelen. Het speelgoed is neutraal en tijdloos en daardoor duurzaam omdat het kind er in verschillende ontwikkelingsfases mee kan spelen.

Sensorisch knutselen met hooi, steentjes en hout

Spelen met losse materialen stimuleert de sensomotorische ontwikkeling 

Bij de sensorische ontwikkeling gaat het om de ontwikkeling van de zintuige. Sensoriek is zintuiglijk waarnemen. Waarnemen gebeurt via de zintuigen, waardoor we informmatie krijgen over ons lichaam en de wereld om ons heen.

Onder sensoriek verstaan we het opdoen van prikkels door middel van zintuigen zoals de oren en ogen, maar ook de tastzin en het evenwicht. De motoriek is het vermogen om te kunnen bewegen zoals lopen, springen, huppelen, schrijven, knippen etc. Sensomotoriek koppelt de begrippen sensoriek en motoriek.

Buiten spelen met open eind materialen

Sensorisch spelen is heel waardevol

Buiten zijn en in de natuur spelen is daarom zo belangrijk voor (jonge) kinderen. Spelen met zand, water, de zon voelen, regen, sneeuw of als het waait. Zintuigen worden hierdoor tegelijk aan­gesproken. Dit kan ook binnen door het aanbieden van een rijke en gevarieerde speelomgeving. Door te werken met verschillende materialen en deze te bewerken tot een spel of creatie leren kinderen ook denken in mogelijkheden. Kinderen zien continu nieuwe ideeën, kansen en uitdagingen. Dit willen wij bij De Peuterhoeve graag stimuleren!

Kinderdagverblijf
De Peuterhoeve
Provincialeweg 4
3271 LW Mijnsheerenland
078 - 676 57 82
kdv@peuterhoeve.nl

KvK 24458793

Openingstijden

Maandag 07:30 - 18:00
Dinsdag 07:30 - 18:00
Woensdag 07:30 - 18:00
Donderdag 07:30 - 18:00

Algemene voorwaarden
Privacy verklaring Peuterhoeve
Privacy verklaring Coachinghoeve 
Klachtenregeling

Aanmelden
Inspectierapporten

Inspectierapporten KDV De Peuterhoeve

2022,  2021 (uitbreiding), 2021, 20192018, 2017

De Peuterhoeve leidt vakmensen op